CORONA : GITAARLES via ZOOM en INSTRUCTIE-VIDEO’S

Direct nadat in maart 2020 bekend werd welke maatregelen van kracht werden wat betreft sociale distantie ben ik een onderzoek gestart naar alternatieve lesmethoden zonder fysiek contact.

Na wat experimenteren bleek het cloud-videoplatform Zoom prima geschikt om rechtstreeks online-contact met mijn leerlingen te onderhouden. Ik ben in korte tijd overgeschakeld, geholpen door mijn begripvolle en flexibele leerlingen.

Het was even wennen, maar ik merkte vanaf het begin dat deze alternatieve lesmanier onverwachte voordelen biedt.

Leerlingen zitten frontaal voor hun computers. Daardoor kan ik aan mijn kant van de online-verbinding zowel rechter als linkervingers in één oogopslag zien. Hierdoor kan ik veel bruikbare feedback geven wat betreft coördinatie en synchronisatie van rechter en linkerhand/arm.

Ik ervaar dat de concentratiegraad merkbaar hoger ligt dan tijdens fysieke lessen. Omdat de leerling en ik steeds om en om passages spelen met vooraf duidelijke instructies moet we allebei goed bij de les blijven.

Verder duurt de ‘zuivere speeltijd’ langer dan voorheen. Er wordt geen tijd gemorst met gitaren in en uitpakken en stemmen van de gitaar.

Naast deze ‘live’-lessen verzorgde ik voor een aantal leerlingen persoonlijke instructie-video’s. Ik film hierbij mezelf waarbij ik op verzoek een bepaald nummer, oefening of techniek uitleg, handige tips geef en uiteraard alles voorspeel.

Veel leerlingen vinden dit een prettige manier om lessen te volgen omdat ze deze video’s in hun eigen tempo steeds weer terug kunnen kijken en er dus geen informatie verloren gaat.

Inmiddels liggen de lockdown-perioden alweer een tijdje achter ons. Mocht de nood aan de man zijn kan ik door de opgedane ervaring soepel omschakelen naar online-les zodat de lessen normaal doorgang kunnen vinden.