CORONA : GITAARLES via ZOOM en INSTRUCTIE-VIDEO’S

Direct nadat in maart bekend werd welke maatregelen van kracht werden wat betreft sociale distantie ben ik een onderzoek gestart naar alternatieve lesmethoden zonder fysiek contact.

Na wat experimenteren bleek het cloud videoplatform Zoom prima geschikt om rechtstreeks online-contact met mijn leerlingen te onderhouden.

Inmiddels geef ik het overgrote deel van mijn leerlingen online les via Zoom.

Het was even wennen, maar ik merk vanaf het begin dat deze alternatieve lesmanier onverwachte voordelen biedt.

Leerlingen zitten frontaal voor hun computers. Daardoor kan ik aan mijn kant van de online-verbinding zowel rechter als linkervingers in één oogopslag zien. Hierdoor kan ik veel bruikbare feedback geven wat betreft coördinatie en synchronisatie van rechter en linkerhand/arm.

Ik ervaar dat de concentratiegraad merkbaar hoger ligt dan tijdens fysieke lessen. Omdat de leerling en ik steeds om en om passages spelen met vooraf duidelijke instructies moet we allebei goed bij de les blijven.

Verder duurt de ‘zuivere speeltijd’ langer dan voorheen. Er wordt geen tijd gemorst met gitaren in en uitpakken en stemmen van de gitaar.

Naast deze ‘live’-lessen verzorg ik voor een aantal leerlingen persoonlijke instructie-video’s. Ik film mezelf waarbij ik op verzoek een bepaald nummer, oefening of techniek uitleg, handige tips geef en uiteraard alles voorspeel.

Veel leerlingen vinden dit een prettige manier om lessen te volgen omdat ze deze video’s in hun eigen tempo steeds weer terug kunnen kijken en er dus geen informatie verloren gaat.

Deze leerlingen sturen mij nadat ze een paar dagen hebben geoefend filmpjes terug waarin zij voorspelen wat zij geleerd hebben. Vervolgens geef ik op mijn beurt feedback.